6 EFFECTIEVE TIPS TEGEN UITSTELGEDRAG

We maken ons er allemaal schuldig aan. Dingen uitstellen terwijl we weten dat het beter is om er meteen mee aan de slag te gaan. Vaak gaat het om acties die lastig of gewoon minder leuk zijn. Daar hebben we helemaal geen zin in en dus schuiven we het voor ons uit. Ergens voelen we ons opgelucht, want we zijn er weer even vanaf. Toch is er ook dat knagende gevoel, want we weten dat het werk, de opdracht ‘in the end’ toch echt wel gedaan moet worden. Maar ach, morgen is er weer een dag…

WAAROM DOEN WE DAT TOCH

Waarom doen we dat toch, dingen uitstellen? Iedereen stelt wel eens iets uit. Soms kan dat ook niet anders en moet je kiezen waar je je tijd in investeert. Je kan nu eenmaal niet alles tegelijk doen. Er zijn onderzoekers die beweren dat het in je genen zit. Het gebied in je hersenen waarmee je plant, organiseert en kritisch denkt werkt niet bij iedereen even goed. Als dat het geval is, dan heb je meer last van uitgestelgedrag. Ook kan het komen door perfectionisme en faalangst. Deze mensen zijn meestal geen chronische uitstellers, maar schuiven wel sneller af en toe iets voor zich uit. Vrouwen hebben hier vaker last van dan mannen. En soms is ’t gewoon te veel en te moeilijk. Als we te veel werk op ons bordje (denken te) hebben, dan hebben we de neiging om te denken dat het te moeilijk is en dat we het daarom niet kunnen. Achteraf blijkt dit vaak erg mee te vallen en blijkt de klus zelfs leuker dan in eerste instantie werd gedacht! 

WAT DOEN WE ERAAN
BEGIN KLEIN

Weet je niet hoe je moet beginnen omdat het om een grote klus gaat? Verdeel deze klus dan in stukjes en begin met iets eenvoudigs. Stapje voor stapje kom je uiteindelijk bij het laatste stukje en voilà, je hebt de klus toch maar weer even gefixt!

GA EEN BLOKJE OM

Ben je druk en loop je vast? Heb je geen energie of inspiratie meer voor een volgende opdracht maar heeft jouw deadline daar geen boodschap aan? Ga dan een blokje om. Trek je schoenen en jas aan en ga een stukje wandelen. Van de buitenlucht fris je op en zoals ik in mijn vorige artikel Het wonder dat wandelen heet heb beschreven, krijg je door wandelen meer rust en ruimte in je hoofd en daardoor is er meer plek voor nieuwe ideeën. Wandelen stimuleert je hersenactiviteit en dat kun je wel gebruiken als je even ‘vast zit’. 

DE ‘DOE HET DIRECT’ GEWOONTE

Vorm een ‘doe het direct’ gewoonte. Uitstelgedrag kun je het beste zo snel mogelijk afleren. Leer jezelf aan dat je ‘vervelende’ klusjes en klusjes die ‘niet meer dan 5 minuten van je tijd in beslag nemen’ direct doet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vaatwasser inruimen of je vuile was in de wasmachine doen. Snel gedaan en snel uit je hoofd, heerlijk toch?  

WEG MET DIE TELEFOON

Leg je telefoon weg en zet het geluid op stil. Als je ergens tegen op ziet dan heb je de neiging om iets anders te gaan doen. Niets is zo verleidelijk om lekker op je smartphone te gaan appen, Instagrammen of whatever om vervolgens 3 uur verder te zijn en je helemaal blinde paniek hebt. Maak met jezelf de afspraak dat je na ieder uur even op je telefoon mag kijken, of – als je je werk in stukjes hebt opgedeeld – na ieder deel dat je af hebt. Op deze manier motiveer je jezelf met een beloning, namelijk je telefoon.

MAAK EEN LIJSTJE

Voors- en tegens. Ben je nou echt zo-niet-gemotiveerd, maak dan een lijstje met de voors- en tegen waarom je de activiteit juist wél zou moeten doen en waarom juist niet. Op deze manier maak je jezelf bewust van het belang ervan en daarmee ook dat je het beter niet kunt uitstellen. En dan eens kijken hoe snel jij aan de slag gaat.   

DE 10 MINUTEN REGEL

Weliswaar het laatst genoemd, maar zeker niet minder effectief: de 10 minuten regel. Spreek met jezelf af dat je er 10 minuten aan gaat werken zonder jezelf verder enige verplichting op te leggen. Begin gewoon. Start door de informatie globaal door te nemen en jezelf vragen te stellen. Je zult zien dat je er eigenlijk prima doorheen gaat en dat het qua moeilijkheid, hoeveelheid en saaiheid best meevalt. Voor je het weet ben je een uur verder en is het werk alweer gedaan! 

Bedankt voor het lezen! Vergeet niet te liken als je dit een leuk artikel vindt & PureBliss te volgen op Facebook en Instagram als je niets wilt missen!