KOM JIJ ALTIJD TE LAAT? GEEN ZORGEN, DAT ZEGT MEER POSITIEFS OVER JE DAN JE DENKT!

Niets is menselijker dan af en toe te laat komen. We kennen ze allemaal, die vriendin, partner of collega die altijd te laat komt. Stiptheid is voor veel mensen heel belangrijk – zeker in het bedrijfsleven. Vooral in de Westerse wereld wordt te laat komen gezien als onbeschoft en onprofessioneel. Voor Sommige mensen is timemanagement aangeboren, anderen komen er nooit aan toe de kunst van tijdig plannen te leren. Waar komt dat chronisch te laat komen toch vandaan? Over één oorzaak bestaat steeds meer eenstemmigheid: chronisch te laat komen zit voor een groot deel in je persoonlijkheid. 

PLANNING FALLACY

Één van de meest voorkomende redenen waarom mensen vaak te laat komen is dat ze eenvoudigweg niet in staat zijn om goed te beoordelen hoeveel tijd een bepaalde taak of activiteit in beslag neemt. Onderzoek wijst uit dat mensen de totale duur van een taak of activiteit gemiddeld onderschatten met zo’n 40 procent en dat is niet mis! 

MULTITASKING

Laatkomers blijken vaak multitaskers. Sommige onderzoeken trekken de efficiëntie van multitasking in twijfel, maar het blijkt dat vooral succesvolle mensen de neiging hebben om meerdere dingen tegelijk te doen. 

DE OPTIMIST

Als je merkt dat je voortdurend achterloopt op schema dan kan dat zijn omdat je een optimist bent. Ja, dat lees je goed. Als optimist heb je namelijk de neiging om te denken dat je meer tijd hebt dan je daadwerkelijk hebt: een absoluut kenmerk van planning fallacy. Maar optimisme is ook het karaktertrekje dat je eveneens succesvol maakt. Je ziet minder snel ‘beren op de weg’, waardoor je sneller stappen zult nemen om dichter bij je doel te komen. En er is meer… optimisme laat je langer leven. Als je positief door het leven gaat, zal je hart je dankbaar zijn dat je niet zoveel stress hebt.

Onderzoekers ontdekte dat laatkomers een bepaald persoonlijkheidstype delen. Terwijl ongeduldige, prestatiegerichte personen (‘type A’) doorgaans punctueel zijn, hebben de meer relaxte en creatieve personen (‘type B’) de neiging om structureel te laat te komen. Deze typen hebben een groot verschil in tijdsbesef. Dus… als je vaak te laat bent, zou je tot de tweede categorie behoren.

Sommige mensen kunnen er dus eigenlijk (helemaal) niets aan doen dat ze te laat komen. De klok is nu eenmaal niet hun beste vriend. Ben jij ook een laatkomer? Houd bovenstaande redenen dan in gedachten als je je weer eens moet verontschuldigen, want zowel jij als je omgeving zullen daar sterk bij gebaat zijn.. 

Bedankt voor het lezen! Vergeet niet te liken als je dit een leuk artikel vindt & PureBliss te volgen op Facebook en Instagram als je niets wilt missen!