ZIT JE NIET LEKKER IN JE VEL? 8 TIPS OM JE BETER TE VOELEN!

Zoveel aandacht als we aan onze lichamelijke gezondheid besteden, zo vaak verliezen we onze mentale gesteldheid uit het oog. Soms zit je gewoon wat minder goed in je vel. Dat kan direct aanwijsbare oorzaken hebben zoals een slechte nacht, gedoe op je werk, geen inspiratie, vies weer en ga zo maar door. Allemaal zaken die je dag en humeur kunnen beïnvloeden. Maar ook niet direct aanwijsbare oorzaken kunnen je humeur beïnvloeden. Wat de oorzaak ook is, door actie te ondernemen voel je jezelf vaak al een stuk beter. Hieronder acht tips om die mindere stemming uit de weg te ruimen en weer lekkerder in je vel te zitten.

Een opgeruimd huis

Een goede manier om je beter te voelen is door je huis op te ruimen, want een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Ga alle kamers langs en doe alles weg wat je niet meer gebruikt of nodig hebt. Maak een selectie van wat naar het vuilnis kan en van de spullen waarmee je iemand anders blij kunt maken. Want wat is er nou leuker dan iemand anders blij maken met spullen waar jij toch niets meer mee doet? Een dubbel zo’n goed gevoel! Hoe beter je de zaken thuis voor elkaar hebt (opgeruimd en schoon), hoe meer controle je hebt over de rest van je leven en dus ook op je gedrag en gevoel. 

Neem tijd voor jezelf

Ja echt, tijd voor jezelf. Dat hoeven echt geen uren per dag te zijn, maar een kwartier per dag moet zeker lukken. Doe iets wat je leuk vindt om te ontspannen, of sluit gewoon voor even je ogen en denk aan iets positiefs. Sta even stil bij het hier en nu en je kunt de rest van de dag weer vol overgave tegemoet.

Maak een lijst van wat je wilt veranderen

Om je opgeruimder te voelen, moet je precies weten wat je anders wilt in je leven en daarvoor maken we lijstjes. De beste manier om iets te veranderen is om het op te schrijven. Hierdoor maak je jezelf expliciet bewust van de dingen die jou niet dienen en daardoor ook vaak niet gelukkig maken, waardoor je dit kunt veranderen. Je zal namelijk eerst iets moeten herkennen, waarna je het kunt erkennen om het vervolgens te verkennen voordat je er iets aan kunt doen. 

Lach

Lachen betekent dat je spieren ontspannen, je bloeddruk daalt en in je bloed komen afweerstoffen vrij die goed zijn voor je immuunsysteem. Lachen werkt aanstekelijk en is een goed medicijn tegen stress of sombere gevoelens. En het mooie is: lachen is gratis en je kunt het overal doen! Dus begin je dag goed en geef onderweg naar je werk een glimlach aan een persoon die passeert of aan de met werk overladen collega, want iedereen voelt zij zich beter bij het geven en ontvangen van een glimlach – dus jij uiteindelijk ook!

Wees lief voor jezelf

Wat als je jezelf iedere ochtend in de spiegel aankijkt en de positieve dingen aan jezelf benoemt, in plaats van jezelf naar beneden haalt met de dingen die je niet zo leuk vindt aan jezelf? Een goede dag begint met een goed begin. Begin de dag zelfverzekerd, wees lief voor jezelf en benoem 3 positieve punten over jezelf waar jij blij mee bent. Zeg deze hardop en je hebt er de rest van de dag profijt van.

Beweeg

Omdat niet lekker in je vel zitten voornamelijk een ‘psychische’ aangelegenheid is, kan het fijn zijn om juist lichamelijk aan de slag te gaan. Je lichamelijke en geestelijke gesteldheid zijn direct met elkaar verbonden en hebben een grote invloed op elkaar. Als je mentale klachten hebt, is de kans groot dat je ook lichamelijke klachten zal krijgen. Omgekeerd geldt dat ook, het is een wisselwerking. Bewegen heeft een positief effect op je gemoedstoestand. Je voelt je meer ontspannen en het is goed voor je humeur (zie het artikel: Het wonder dat wandelen heet). 

Omring jezelf met fijne mensen

Het leven is kort, dus waarom zou je energie steken in mensen met een negatieve houding of mensen die jou niet graag verder zien groeien? We hebben het al zo druk tegenwoordig dus kies bewust met wie jij jouw schaarse vrije tijd doorbrengt en omring jezelf met mensen die iets positiefs aan je leven toevoegen. Je zult zien dat je elkaar versterkt en positieve energie van elkaar krijgt. We rise by lifting others!

Wees dankbaar

Dit is zo simpel en toch vergeten we dit vaak. Wees dankbaar voor alle positieve dingen in jouw leven. Door daar elke dag even bewust bij stil te staan voel jij je al zoveel beter. 

Bedankt voor het lezen! Vergeet niet te liken als je dit een leuk artikel vindt & PureBliss te volgen op Facebook en Instagram als je niets wilt missen!